"Testovanie sa uskutočnilo v pondelok (10. 8.) a utorok (11. 8.),
máme iba priebežné výsledky. V súčasnosti vyhľadávame osoby, ktoré
prišli s infikovanými do kontaktu," uviedla Šuleková pre TASR. Ide
aj o zamestnancov ubytovaných na ubytovni. Spoločnosť podľa hygieničky
prijala náležité opatrenia.
Spoločnosť Fekollini uviedla pre TASR, že vyjadrenie k situácii poskytne
po získaní kompletných výsledkov z testov. Pozitívni zamestnanci sú
v karanténe.
Infikovaných v potravinárskej firme umiestnili do karantény
Spoločnosť Fekollini, s.r.o garantuje, že jej potravinové výrobky
vyrábajú len zamestnanci s negatívnym výsledkom testu na COVID-19, ktorí
neboli v úzkom kontakte s pozitívne testovanými osobami. Uviedla to v
reakcii na informáciu, že spomedzi jej vyše 500 testovaných zamestnancov
bolo zistených 24 pozitívnych prípadov.
„Vzhľadom na aktuálnu epidemiologickú situáciu na Slovensku a
nakoľko naša spoločnosť so sídlom v Sládkovičove v okrese Galanta
zamestnáva aj externých pracovníkov, sme sa rozhodli z vlastnej
iniciatívy a na vlastné náklady otestovať všetkých zamestnancov,"
uviedol vo vyhlásení k situácii PR manažér spoločnosti Andrej Gerstner.
Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Galanta umiestnil
infikovaných spolu s ich úzkymi kontaktmi do povinnej izolácie.
Gerstner dodal, že podľa oficiálneho vyhlásenia Európskeho úradu
pre bezpečnosť potravín neexistuje dôkaz, že by potraviny v súvislosti s
COVID-19 predstavovali pre verejnosť nejaké riziko. Za hlavný spôsob
prenosu sa považuje prenos z človeka na človeka, najmä prostredníctvom
respiračných kvapôčok, ktoré infikované osoby vypúšťajú kýchaním,
kašľaním alebo vydychovaním. "To, že vírus je schopný prežívať určitý
čas na rôznych povrchoch, neznamená, že je aj možné, aby sa človek
prostredníctvom takýchto povrchov nakazil. Vzhľadom k zavedenému systému
analýzy rizika a stanovenia kritických kontrolných bodov (HACCP) v
našej firme a striktnému dodržiavaniu správnej výrobnej praxe a
hygienických zásad osobnej hygieny pracovníkov je pravdepodobnosť
prenosu nákazy potravinami minimálna," doplnil Gerstner.